Ez kell neked! Kineziológia mindenkinek

Három ok, amiért az ikerpárok tovább élnek

2016. november 17. - Göcző Nóra ... kinezma.hu ...

  A világ egyik legrégebbi és legösszetettebb kutatása az ikrek életmódját vizsgálja. Köztudott, hogy a legtöbb ikerpár között valamilyen láthatatlan, érzelmi kötelék húzódik, amellyel sokszor verbális kommunikáció nélkül is képesek megérteni egymás lelkiállapotát, érzéseit, gondolatait. Dán kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy ez a szoros egymásra hangolódás milyen hatással lehet a testvérek egészségére.

Egy friss felmérés szerint az ikrek várható élettartama magasabb, mint azoké, akik egyedül jönnek a világra. Sőt, az egypetéjű ikrek túlszárnyalják kétpetéjű társaikat is. Ám utóbbiaknak sincs okuk aggodalomra, mert még a két vagy több petéjű ikrek is tovább élnek, mint az átlag. A dán tudósok a kutatás során 2932, azonos nemű ikerpárt vizsgáltak az 1870-es évekig visszamenően.

twins.jpg

  Az eredmények alapján, hasonlóan a boldog és kiegyensúlyozott házasságban élő emberekhez, az együtt felnövő, közeli viszonyban élő ikertestvérek, egészségesebbek és hosszabb életre számíthatnak szerte a világon. Óriási különbség azonban a kettő között, hogy míg házastársat magunknak választunk, ikertestvérünk kilétérről nem mi döntünk.

És hogy mi a titka az ikrek hosszú életének? A válasz három, egymással összefüggő szempontban rejlik:

  1.  A szoros, élethosszig tartó kapcsolatban élő ikerpárok jobban átgondolják, megbeszélik cselekedeteiket és kevésbé mennek bele kockázatos helyzetekbe. Sok esetben egymást óvják meg a bajtól. Különösen jól érzékelhető ez a férfi ikerpárok esetében, tudván, hogy a férfiak egyébként kockázatvállalóbbak, mint a nők.

  2.  Ahogyan a negatív dolgoktól is megvédik egymást, úgy a pozitív dolgokra is ösztönözhetik testvérüket az ikrek. Ez úgy történik, hogy amikor az ikrek egyik tagja egészséges, sikeres vagy bármilyen követendő példát mutat, akkor rendszerint a testvér követni kezdi azt.

  3.  Stresszhelyzetben a jó kapcsolatot ápoló ikrek nagyobb arányban számíthatnak érzelmi támogatására egymástól, mint akiknek nincs ikertestvérük és egyedül kell szembenézniük a minden nehézséggel. Ráadásul az egypetéjű ikrek jobban hasonlítanak egymásra, mint a kétpetéjűek, s a vizsgálat szerint az egypetéjűek hamarabb megérzik, ha testvérüknek támogatásra van szüksége.

    A három feltétel azt a nézetet erősíti, miszerint ha képesek vagyunk egy őszinte, az érzelmekre nyitott, kölcsönös támogatáson és megértésen alapuló kapcsolatot kialakítani egy másik emberrel, az igen jó hatással lesz az egészségünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://napikinez.blog.hu/api/trackback/id/tr2011968721