Ez kell neked! Kineziológia mindenkinek

Gyermekek a kineziológusnál

2018. február 07. - Göcző Nóra ... kinezma.hu ...

A gyermekek kineziológiai kezelése egyre szélesebb körben kezd elterjedni Magyarországon. A nyugat-európai országokban persze továbbra is jellemzőbb, hogy a bölcsődei, az óvodai és az iskolai nevelés részeként megjelenik a kineziológia. Ez a mozgáson alapuló, képesség- és személyiségfejlesztő módszer gyengéden, ugyanakkor szórakoztatva segíti a gyerekeket abban, hogy a testük és a belső énjük közötti természetes kapcsolatot fenntartsák, erősítsék.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy a gyerekek reggelente vagy az tanórák elején elvégeznek egy pár perces gyakorlatot. Ebben stresszoldó légzéstechnikákat végeznek, egyszerű, mozgásos gyakorlattal összehangolják a bal-jobb agyfélteke működését, meridián pontokat masszíroznak, s mindezt játékosan, énekelve vagy mondókázva.  

A gyermekek természetüknél fogva képesek a ráhangolódásra. Az ébren töltött idejük nagy részében különböző szerepeket játszanak, behelyettesítik magukat mások élethelyzetébe. Ebből következik, hogy sajnos gyakran a negatív érzéseket, ki nem mondott félelmeket is magukra veszik. Akár úgy is, hogy mi felnőttek ezt észre sem vesszük. Amit látunk, az már csak a következménye az egyensúlytalanságnak. Feltűnik, hogy a gyerek nem tud este elaludni, bepisil éjszaka, nem játszik a barátaival, visszavonul vagy éppen ellenkezőleg, hisztis, kezelhetetlen lesz.

Miben segíthet a gyermekkineziológia?

 • Tanulási problémák (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia)
 • Beilleszkedési nehézségek
 • Hiperaktivitás
 • Problémák a jó szülő-gyermek kapcsolat kialakításában
 • Bepisilés
 • Étkezési gondok
 • Szorongás, önbizalomhiány
 • Indokolatlanul erős félelem a felnőttektől, más gyerekektől
 • Figyelemzavar
 • Viselkedészavar
 • Alvászavar/altatási nehézségek
 • Válsághelyzetek feldolgozása (válás, költözés, haláleset, baleset)

A gyermekkineziológia egyik fő feladat, hogy oldja a stresszt és a szorongást. Akinek van gyermeke, az jól tudja, hogy a kicsik soha nem azért hisztiznek, rosszalkodnak, mert szándékosan minket, felnőtteket akarnak bosszantani. Kifejező eszközeik, szókincsük még korántsem tökéletes, ezért folyamodnak olyan alternatív megoldáshoz, mint a verekedés, agresszió vagy ha épp olyan személyiségek, akkor hajlamosak nem enni, nem inni, nem beszélni, bepisilnek vagy folyton baleset éri őket.

A kineziológus nem orvos, nem diagnosztizál, tiszteletben tartja a kompetencia határokat, önbizalom és önismeret fejlesztő szakember, aki segít beállítani a természetes testi-mentális egyensúlyt. Az egyensúly megteremtése épp olyan fontos gyermekkorban, mint a felnőttek világában. A kicsik problémái is ugyanolyan súlyúak, mint a mi mindennapi bajaink, nem szabad félvállról vennünk ezeket, legyintenünk ezekre. Ez persze nem jelenti azt, hogy piedesztálra kellene emelnünk a következő generációt és kiskirály/királynőként behódolnunk az akaratuknak (erre sajnos bőven van példa a mai világban), de az adott életkorukra jellemző szükségleteiket mindig szem előtt kell tartanunk.

Szerző: Göcző Nóra kineziológus

kinezma.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napikinez.blog.hu/api/trackback/id/tr2713641680