2020. feb 05.

Összefüggésbe hozták az influenzát a halogatással

írta: Göcző Nóra blogger
Összefüggésbe hozták az influenzát a halogatással

Ha visszagondolunk iskolás éveinkre, felsejlik az emlék, amikor egy-egy témazáró dolgozat vagy vizsga előtt még a takarítás is vonzóbbnak hatott, mint leülni a tankönyvek elé. A legváltozatosabb módszerekkel próbáltuk meg húzni az időt, míg végül már kénytelenek voltunk beismerni, nincs mese, le kell ülni és hozzáfogni a tanuláshoz, ha nem akarunk pótvizsgára menni.

pexels-photo-267684_jpeg.jpg

Tim Pychyl, a kanadai Carleton Egyetem munkatársa gondolt egy merészet és összefogott a brit Sheffield Egyetem egyik tanárával és közösen kezdték el kutatni a krónikus halogatás okait. A kísérletek eredményéről a BBC online is beszámolt. A kutatók arra jutottak, hogy a feladat - aminek elvégzését napokig, hetekig tologatjuk magunk előtt – túlságosan unalmas vagy túl nehéz számunkra és aggódunk a kudarc miatt. Tipikus viselkedés, hogy amikor végre eljutunk oda, hogy elkezdünk a megoldásán dolgozni, azon kapjuk magunkat, hogy mást csinálunk. Például cuki macskás videókat nézünk a Youtube-on, annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat.

Sokba kerül a pár perces csalás

Az Indianai Egyetem kutatói azonban arra is rájöttek, hogy a cicás videók közben érzett pozitív érzés hamar elillan, helyére pedig borzalmas bűntudat és frusztráció lép az el nem végzett feladat miatt. Ráadásul ez a negatív érzés minden egyes macskás videó után fokozódik. Emiatt újabb és újabb pótcselekvésekbe fogunk, de a stressz tovább nő, nem múlik el, csupán tárolódik a tudatunk egy mélyebb szintjén. A kanadai szakértők ennél is tovább mentek: a krónikus halogatást egyenes összefüggésbe hozták számos olyan mentális és fizikai betegséggel, mint a depresszió, a megfázás, az influenza vagy a  súlyosabb szív- és érrendszeri betegségek. A krónikus halogatók ráadásul nem tesznek kivételt, az orvosi vizsgálatokat is ugyanúgy elodázzák.

Kik lesznek krónikus halogatók?

Leginkább azok, akik nem képesek szembenézni a nehézségekkel és a kudarccal. Akik nem vállalnak felelősséget maguk iránt, menekülnek a jelenből, elhessegetik maguk körül a negatív gondolatokat. Gyakori, hogy tettek helyett inkább alszanak egy jót, a tudatosság helyett elbújnak a virtuális térben vagy a tudatmódosítók világában és függőkké válnak.

Az időben felfedezett problémára számos módszer nyújt megoldást a szakemberek szerint. Meditáció, autogén tréning, kineziológia, pszichológia stb. Az első és legfontosabb lépés, amikor valaki végül felismeri, hogy a halasztás nem időkezelési probléma, hanem az érzelmek szabályozásának problémája.

 

Szólj hozzá

stressz szorongás személyiség halogatás stresszkezelés tanulási problémák