2021. dec 13.

Kicsinek érzed magad? Így lépj ki a mérgező kapcsolatból

írta: Göcző Nóra blogger
Kicsinek érzed magad? Így lépj ki a mérgező kapcsolatból

Mérgező kapcsolat - mindannyian hallottuk már a kifejezést, olvastunk róla könyveket, láttuk filmekben, de ha a való életben egy mérgező kapcsolat felismeréséről és lezárásáról van szó, akkor mindjárt nincs olyan egyszerű dolgunk.

pexels-liza-summer-6383206.jpg

Dr. Lillian Glass, egy kaliforniai kommunikációs és pszichológiai szakértő 1995-ben megjelent Toxic People című könyvében a toxikus kapcsolatot a következőképpen határozza meg: „minden olyan, emberi kapcsolatot, ahol a felek nem támogatják egymást, ahol konfliktusok vannak, ahol az egyik a másik aláásására törekszik, ahol verseny, tiszteletlenség van, és hiányzik az összetartás, mérgezőnek nevezünk”.

Ebből következően ahhoz, hogy egy kapcsolatot mérgezőnek lehessen minősíteni, az kell, hogy az ember úgy érezze, nem szeretik, nem támogatják, csapdába esett, irányítják, félreértett. Állandó nevetség tárgyává teszik, vagy kicsinek érzi magát.

Egyértelmű jelei a mérgező kapcsolatnak, ha kételkedsz magadban, elhiteted magaddal, hogy megérdemled a traumát, és magadat hibáztatod, amiért hagytad megtörténni.

Nem kérdés, a mérgező kapcsolatot gyorsan le kell zárni. Nem kell magyarázkodni, csak ki kell lépni az elnyomás alól, és új életet kezdeni.

Ha ez megtörtént, ideje a gyógyulásra koncentrálni. Minden befejezés egy új kezdet is egyben, pszichológusok szerint ilyenkor érdemes nagyon büszkének lennünk magunkra, amiért bátorságunk volt felismerni és eéengedni a mérgező kapcsolatot. Időbe fog telni, míg kigyógyulunk a traumás élményből, de biztosan túl leszünk rajta – mondja Devina Kaur, motivációs szerző és előadó.

Tippek, amelyek segítenek a mérgező kapcsolat következményeinek kezelésében:

 

  • Az érzelmek nem jók és nem rosszak, egyszerűen csak léteznek és figyelnünk kell rájuk. Azokra is, amelyek kényelmetlenül érintenek.

 

  • Gyakorold az öngondoskodást, minden nap szánj egy kis időt magadra és érzelmeidre. Minél jobban ismered önmagad, annál nagyobb szeretettel fogsz önmagadra gondolni. Az önelfogadásba beletartozik az is, hogy elfogadjuk a felbukkanó sötét érzelmeket is. 

 

  • Ápold a baráti és családi kapcsolataidat.

 

  • Ne hibáztasd magad azért, ha egy kapcsolat nem működik.

 

  • Tanulj meg megbocsátani, elsősorban magadnak. Légy kedves önmagadhoz és tiszteld magad, tanuld meg elengedni a múltat.

 

  • Ne siessen belevágni egy másik kapcsolatba. Előfordulhat, hogy dolgoznod kell magadon, és meg kell küzdened a traumával, mielőtt új kapcsolatba kezdesz.

 

  • Az önbizalom visszaszerzéséhez időre és egy erős, támogató közösségre van szükség.

A jelenség nem is olyan ritka, állítólag minden második ember életében megesik legalább egyszer, hogy mérgező kapcsolatot tart fenn egy másik emberrel. Ez lehet szerelmi szál vagy barátság is.

Szólj hozzá