2021. dec 13.

Küszködsz a halogatással? Így változtass rajta

írta: Göcző Nóra blogger
Küszködsz a halogatással? Így változtass rajta

A halogatás ez egyik legrosszabb tulajdonságunk, ami csak létezhet. A házimunka, a szakdolgozat írása, egy kötelező telefonhívás vagy akár csak az esti rituálé elkezdése olyan szükségtelen halogatás miatt válik már-már elviselhetetlenné, amelytől akár könnyedén meg is szabadulhatnánk.

pexels-photo-313690.jpeg

Tudatalatti minták a háttérben

Hiába tudjuk, hogy leginkább magunkkal szúrunk ki minden egyes alkalommal, mégis éveken, évtizedeken át képesek vagyunk halogatni a dolgokat. Peter Sage, az emberi viselkedés szakértője szerint az effajta viselkedés rejtett okai olyan tudattalan minták, amelyeket meg lehet változtatni.

A viselkedéskutató a középszerűség mókuskerekének nevezte a jelenséget és valljuk be, igaza is van. Amikor lusták vagyunk arra, hogy saját magunkon segítsünk, akkor bizony lehetetlenné válik, hogy ötről a hatra jussunk. Sage szerint minél tehetősebb valaki, annál inkább hajlamos a halogatásra.

A szakértő úgy véli, emberi lényekként idegrendszerünk kényelmét szolgálja, ha nem teszünk semmit. Hiszen akkor nem eshet bántódásunk, nem kell csalódnunk magunkban és másban sem. Továbbá az ismeretlentől való félelem is ott bujkálhat a háttérben. A komfortzónán kívüli lehetőségek a legtöbb emberben frusztrációt okoznak – magyarázza a Sage ebben a TED videóban.

A megoldás ott van a kezedben

Beszédének talán legfontosabb kivonata az, hogy: mielőtt még egy fillért is költenénk tanácsadókra, könyvekre, külső segítségre, kezdjünk el magunkon dolgozni. Mint hangsúlyozta, csak önmagunk megbecsülésével kerülhetjük el a halogatást.

„Az önbecsülés elsajátításával képesek vagyunk besétálni egy végletekig ellenséges helyzetbe is úgy, hogy közben megmarad a belső egyensúlyunk.”

Amikor minden összeomlik körülöttünk, az önuralom az egyetlen, ami képes az embert a felszínen tartani. Ha tiszteljük magunkat, tiszteljük a vágyainkat, a képességeinket, a testünket, a gondolatainkat, akkor önmagunk legjobb és legnagyszerűbb verzióivá válhatunk – mondja Sage.

 


Kép:pexels.com

 

Szólj hozzá

szorongás egészség lélek kineziológia önbizalom személyiség személyiségfejlesztés