2020. okt 21.

Világsztár vagy kiscica? Ezt árulja el rólad a maszkod

írta: Göcző Nóra blogger
Világsztár vagy kiscica? Ezt árulja el rólad a maszkod

Minél rosszabbul érzed magad, annál csinosabb légy – tartja a mondás, amely most hatványozottan igaz. A koronavírus-járvány miatt a mindennapi outfitünk egyik új, de minden eddiginél lényegesebb eleme lett az arcmaszk. A legtöbb nyilvános helyre be sem léphetünk nélküle, akkor hát miért ne lehetne ez a darab is divatos vagy személyiségünket kifejező.

Az elmúlt fél évben komoly véleményváltozásokat figyelhettünk meg a maszkviselet terén. Kezdetben sokan cikinek tartották, megdöbbentünk az első olyan vásárlón a boltban, aki eltakarta az arcát. Később kötelező viselet lett, így a legtöbben gyorsan megtalálták a módját, hogyan legyen elviselhető, sőt már-már élvezet a maszkviselés a közös tereken.

Sorra jelentek meg az állatos, virágos, militari, fényképes, vicsorgó vagy éppen csókot küldő arcmaszkok, ezzel is tompítva az egyébként sokak számára félelmet keltő felismerést, miszerint védenünk kell egymást és védekeznünk kell egy szabad szemmel nem látható, veszélyes vírus ellen. Ki tudja még meddig. Az őszi hónapokra már szinte a divat része lett az egyéni mintázatú maszk. 

Aki egy kicsit is ad magára, annak a táskájában, autójában vagy kabátzsebében megbújik egy mosható, ízlésének megfelelően kiválasztott darab. Bevallom, szeretem megfigyelni, ki milyen „álarcot” hord, és ebből próbálom meg kitalálni, ki jön velem szemben.

Hangsúlyozom, semmilyen tudományos alapja nincs a következő felsorolásnak! Mindössze a kiváló és csalhatatlan emberismeretemből építkezik a lista:

Full fekete maszk: viselője szereti a kiszámítható dolgokat, ugyanakkor fontos számára a minőség, a szabályok és a fegyelem. Feltehetően nem ő a társaság középpontja a bulikban, de mindenki ad a véleményére, stílusa kifinomult.

Mandalás maszk: ha nem egy iskolás kislány viseli, akkor nagyon valószínű, hogy tulajdonosa ezoterikus szemléletű. Vagy csak szereti a színes dolgokat. Elvégre ő maga is színes egyéniség, aki kezdetben utálta a kötelező maszkhordást és lázadt is ellene, de már kezd hozzászokni. Talán már varrt is néhányat magának.

maszk.jpg

Minél színesebb annál jobb!
Fotó: Pinterest

Cicás vagy kutyás maszk: nem kell megkérdezni a viselőjét, magától értetődő, hogy aki macskás vagy kutyás maszkot hord, az nagy állatvédő lehet. Tutira várja otthon egy vagy több szőrös kis négylábú, akiről órákig tudna mesélni különböző történeteket.

Eldobható maszk: feltehetően egészségügyi dolgozóról van szó, vagy nem bízik a pamut maszkok biztonságában, esetleg nem száradt meg a kedvence és mindig van nála egy ilyen „pót” (amit már fél éve használ).

Maszk saját fotóval: viselője igazi egyéniség, szeret beszélgetni és eközben ösztönösen figyeli a partnere arcmimikáját. Jelen helyzetben ez kivitelezhetetlen és még nem jött rá, hogy egy fotó saját magáról nem képes ezt pótolni. Talán kapta valakitől az önarcképes maszkot, esetleg baromira unatkozott egyik este és rendelte egy webshopon.

maszk2.jpg

Külföldön egyre nagyobb teret hódít az arcot eltakaró részt ábrázoló minta. Ezzel a módszerrel akár egy világsztárra is hasonlíthatunk.
Fotó:state.com

Maszk hirdetéssel: na ő az igazi marketinges, aki legtöbbször saját vállalkozását hirdeti ilyen formában. Ha szóba állsz vele, bejelöl a facebookon vagy megszerzi az e-mail címedet és naponta küldi a kéretlen hírlevelet. A cég neve olyan apró betűvel jelenik meg a maszkon, hogy ember legyen a talpán, aki elolvassa, mert hát nem akar hivalkodó lenni, de azért mégis csak. Ha rákérdezel, bűvészek gyorsaságával kapja elő a névjegykártyáját. Biztos, hogy van neki egy saját fotós maszkja is.

Szelepes szájmaszk, aktív szűrővel: hosszú távra tervez, a minél professzionálisabb, annál biztonságosabb elvet vallja. Persze ő is fuldoklik a maszk alatt, de legalább nagyobb biztonságban vagy, ha egy ilyen egyén áll mögötted a sorban. Nagy eséllyel szemüveges is és ebben nem párásodnak be a lencséi, ami számára külön öröm.

Szólj hozzá

maszk személyiség tudatalatti arcvonások testkód