2020. sze 13.

Rabszolgaság a nappaliban - A home office árnyoldala, amiről nem beszélünk

írta: Göcző Nóra blogger
Rabszolgaság a nappaliban - A home office árnyoldala, amiről nem beszélünk

A koronavírus terjedése miatti intézkedések egyik sarkalatos pontja, hogy egyre többen otthon végzik a munkájukat. Annyira új ez a jelenség nálunk, hogy még értelmes magyar kifejezés sem született rá. Otthoni munka, wfh (a work from home kifejezésből), szobarobot, karanténbiznisz stb.

homeoffice.jpeg

Megoszlanak a vélemények erről a speciális helyzetről. A járvány pozitív mellékhatásának tekintik egyesek, hogy akár az ágyból is dolgozhatnak, ügyet intézhetnek főzés közben, céges emaileket írhatnak a fürdőkádból. Ezt az idilli képet vonják kétségbe azok, akik (nincsenek kevesen!) pszichés problémáik kialakulásának okozóját látják a home officeban. Viktor és Brigi története megmutatja, milyen durván felborítja sokunk életmódját, hogy nem kell bejárni a munkahelyre.

Viktor felsővezetőként dolgozik egy nemzetközi cégnél. Számára a tekintély, az öltöny, a vasalt ing és a nyakkendő évek óta a hétköznapi élet része. Volt. Márciusig. Munkahelyén mindenben kikérték a véleményét, már a mozdulatait, a tekintetét is az irányítás eszközévé fejlesztette, a céges büfében tudták hogyan issza a kávéját, előre köszöntek a kollégái a folyosón, akiket egyébként lenézett, csábosan mosolyogtak rá a fiatal és feltörekvő kolléganők, saját parkolóhelye volt, céges autója, tágas irodája panorámával. Egészen addig, amíg a vírus terjedése miatt ő is arra kényszerült, hogy hazacipelje a laptopot és saját otthonából vezesse a céget.

Otthon azonban más a helyzet. Viktor egy mellőzött férj, a gyermekeit alig látta felnőni a munkamániája miatt, így nincs sok közös témájuk. Az öltönyt felváltotta a melegítőnadrág, a csábos kolleginákat a kiégett nej látványa, magának főzi a kávét, az irodának kinevezett vendégszoba ablaka pedig a Duna helyett a szomszéd kerítésére néz. Sokat veszített önbizalmából is, páncélként nyolc kiló hájat növesztett és kezdi megutálni a munkáját. Viktor nincs egyedül. Több száz és ezer ember érez ugyanígy. Ám ezt ő már nem látja, mert elszigetelődött az otthoni munka végtelenül mély árkában. Éjszakánként is a monitor előtt ül görnyedten, unottan pornót néz és próbál rájönni, mit kellett volna másként tennie az életben, hogy ez ne így legyen.

Viktorral ellentétben Brigi a munkahelyi ranglétra legalsó fokán áll. A főnöke egy igazi zsarnok, aki a magánéleti sikertelenségeit az alkalmazottain igyekszik megtorolni, gyötri őket nyolctól négyig. Brigi eddig ezt egészen jól tűrte, kapott rendes fizetést és szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes hely volt, mielőtt tovább lép. Minden meeting után erőt merített abból a gondolatból, hogy négy után véget érnek a megpróbáltatásai. Otthon várja a nyugalom, a puha kanapé, a kedvenc könyve és a macskája.

Brigi tökéletesen külön tudta választani a munkát és a magánéletét. Márciusig. A koronavírus miatt ő is otthoni munkára ítéltetett és a csendes, otthoni nyugalom egy csapásra rémálommá változott. Az elmebeteg főnöke, ha csak virtuálisan is, de beköltözött a nappalijába, a macska dorombolását felváltotta a gyűlölt vezető rikoltozása, az intim szféra nyugodt rezgései megszűntek. Briginek nincs már hová hazamennie, úgy érzi, rabszolga lett a saját otthonában. Csak az vigasztalja, hogy főnöke, Viktor is otthonról dolgozik, és reméli, ő is szenved ettől a helyzettől.

 

 

Szólj hozzá