2021. dec 11.

Szimbólumok, amelyek ma is erős hatással vannak a mindennapjainkra

írta: Göcző Nóra blogger
Szimbólumok, amelyek ma is erős hatással vannak a mindennapjainkra

A szimbólumoknak ma is fontos üzenete van a hétköznapi ember életében. Nem kell azonnal a vallási jelképekre vagy ősi mágiára gondolni. A mindennapjainkat is átszövik a szimbólumok. Ilyen például a karikagyűrű, az ágy fölé akasztott alomcsapda vagy akár a jelzőtáblák, a ruhacímkén található szimbólumok sora.

pexels-cottonbro-4123753_1.jpg

Mindenki érti a jelentésüket, függetlenül a használt nyelvtől, kultúrától, vallástól. Kár lenne tagadni, hogy magunknak is választunk életünk során szimbólumot, egyesek akár többet is. Még azok is, akik a legkevésbé sem hisznek a különböző mintázatok (varázs) erejében.

Köztudott, hogy amikor vállalkozásba kezd valaki, az egyik első lépés, hogy megtervez egy egyedi logót. Közben bízik abban, hogy ez sikert, szerencsét, gazdagságot hoz számára. Ilyen értelemben a leginkább szkeptikus ember is szimbólum használó, hiszen egy alakzathoz társit a realitáson túli jelentőséget. Mintha valami rejtélyes, megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznénk a szimbólumok iránt.

Mindenki szimbólumhasználó

Ha végig nézünk magunkon és a használati tárgyainkon, telis-tele vagyunk szimbólumokkal. A mobil eszközeink, a táskánk, az autónk, de meg az ételeink is saját, jól megtervezett vagy megválasztott jelzésekkel jönnek létre.

Jól tudjuk, hogy számos szimbólumnak sokéves története van és a múltból hozták át jelentéstartalmukat a jelenbe. Az önkényuralmi rendszerek szimbólumai olyan erős nyomot hagytak a múlt századi emberek életében, hogy annak hatása meg ma is érződik. Számos ilyen jelkép használata jelenleg is tiltott.

Egyesek úgy vélik, hogy rendszeresen találkoznak ugyanazzal a szimbólummal életük során. Akik szeretnek a dolgok mögé nézni, felkutatják az adott szimbólum jelentésére is. Ők úgy hiszik, ezek ereje párhuzamba állítható a sorsukkal. Mások egyenesen megszállottjai a szimbólumoknak, és képesek mindenhol felfedezni egyet, bármerre járnak.

Nem csak történészek, de tetoválók, ékszerkészítők, informatikusok is sokat tudnának mesélni az ember és a szimbólumok különös kapcsolatáról.

Modern szimbólumok

 Nézzünk néhány szimbólumot, amit ma is rendszeresen használunk, de talán az eredetét sem ismerjük:

 1200px-et-zeichen_svg.png

Az et jel, és jel vagy ampersand (&) egy logogramma, ami az „és” kötőszót jelöli. A jel a latin et, magyarul: és betűiből álló, úgynevezett ligatúra.

A Bluetooth I. Harald dán király nevének angol változata. A király híres volt arról, hogy nagyon szerette az áfonyát, ezért mindig kék volt a foga. Továbbá nevezetes lett arról, hogy egyesítette a lázongó dán, norvég és svéd törzseket.

bluetooth_fm_color.png

Ehhez hasonlóan a Bluetooth-t is arra szánták, hogy egyesítsen és összekössön olyan különböző eszközöket, mint a számítógép vagy a mobiltelefon. A Bluetooth logója a H és B betűknek megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant idézi.

markak-apple.jpg

Az Apple cég logója az alma: számos legenda kering a harapott almával kapcsoltban. A néha meglehetősen elrugaszkodott magyarázatok helyett azonban semmi különleges tartalmat vagy üzenetet nem kell feltételezni a háttérben. Ezt állítja a szimbólum tervezője, Rob Janoff. A grafikus mindössze az Apple cég régi, meglehetősen bonyolult logójat egyszerűsítette le egyetlen almára. És. hogy miért hiányzik belőle egy darab?

Nos, azért, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy álmát lát és nem egy másik gyümölcsöt vagy egy pacát.

 

 

Szólj hozzá