2021. jún 29.

Boltkóros vagyok! Így spórolj, ha elkapott a vásárlási láz

írta: Göcző Nóra blogger
Boltkóros vagyok! Így spórolj, ha elkapott a vásárlási láz

A koronavírus csak olaj volt a tűzre azok számára, akik eddig is szerettek webshopokon vásárolni. Most, hogy már kiszabadulhatunk a négy fal közül, újabb megpróbáltatásoknak vannak kitéve a notórius pénzköltők. Nekik szeretnénk, most néhány tippet adni, hogyan ússzák meg a hóvégi leégést.

pexels-andrea-piacquadio-974911_2.jpg

Kincs, ami van

Ami másnak kidobott lom, az sokszor valódi kincs lehet. Szerencsére egyre több bolhapiac nyílik már online is, de ebbe a kategóriába sorolható a Vatera, a Jófogás, a TeszVesz és a legtöbb közösségi oldalon működő online mini piac is.

Ha szeretné a gyerek kipróbálni a búvárkodást, netán gördeszkára pattanna, nem kell azonnal megvenni a legdrágábbat a sportboltban. Gyakorlásra tökéletes az alig használt, mások gyereke által kinőtt békaláb is. Főleg, ha két perc után kiderül, hogy mégis inkább valami más sportágat választ a kis drága.

A legtöbben bútort és ruhákat is előszeretettel vásárolnak a használtcikk piacon. Nem csak mert, olcsó, hanem mert kicsi a kockázata. Nem úgy, egy műszaki cikknek. Mosogatógépet, televíziót például csak az igazán merész boltkórosok szereznek be használtan. Persze, ha szerencséjük van, akkor súlyos tízezreket spórolhatnak az üzleten.

Kis dolgokat

Aki nem tud megálljt parancsolni az ujjainak és minden próbálkozása ellenére mindig egy webshopon köt ki, annak javasolt az apró dolgokra koncentrálva kezdenie a leszokást. Egy józan állapotban meghatározott, reális keretösszeg kiszámítása után, mintegy jutalomként a jól végzett munkáért, meglepheted magad valami aprósággal. Az öröm és a boldogság ugyanakkora, mintha egy méregdrága holmi landolna a kosaradban. Az élmény, a vásárlással járó endorfinlöket a lényeg.

Keresd az akciókat

Az igazi boltkóros mindig talál magyarázatot arra, hogy miért kellett megvennie a tizenötödik farmerszoknyát és a huszadik fürdőszoba szőnyeget. Kár vitatkozni vele. Hasznosabb az akciókkal visszafogni a pénztárca nyitogatást. A legtöbb webshopban a kedvezményes termékek külön oldalon szerepelnek. Akció mindig, mindenhol van, csak meg kell találni.

A nagyágyúk: a Wish-féle rémek

A Wish, az Amazon és az eBay, hogy csak a legismertebbeket említsük, a boltkórosok legnagyobb dílere. Hiába törli le a vásárlási addikcóban szenvedő személy az alkalmazást a telefonjáról (hogy majd legfeljebb 48 óra múlva visszatelepítse). A közösségi oldalakon, a keresőben úgyis megtalálja az alkalmazás.

Ellenük nincs igazi ellenszer. Ha csak nem a negatív tapasztalat. A meg nem érkezett kamera, a hirdetésben megjelent képre kicsit sem hasonlító fürdőruha vagy az elképzeltnél százszor kisebb használati tárgy láttán az igazi függő csak annyit mond: nem baj, szinte ingyen volt! Aztán remélhetőleg elgondolkodik.

Vásárolj ajándékba

Valójában csak a tünetekre hat, mégis használható gyógymód az ajándékozás. A pszichológiája nagyon egyszerű. Ha a vásárlásfüggő egy szép napon hozzáfog elhalmozni a családját, ismerőseit, szomszédait néhány (szerinte) létfontosságú termékkel, akkor az addig saját magában zajló addikciót szavak nélkül hozza nyilvánosságra.

Így nagyobb az esélye, hogy egy józan gondolkodású rokon vagy ismerős előbb-utóbb szóba hozza ezt a feltűnő vásárlási kényszert és kívülállóként képes lesz jobb belátásra bírnia a módosult tudatállapotban leledző ajándékozót.

Szólj hozzá