2017. dec 08.

Az elkerülés elkerülése: 10 kérdés, melyre elkerüléssel reagálsz

írta: Göcző Nóra blogger
Az elkerülés elkerülése: 10 kérdés, melyre elkerüléssel reagálsz

Kineziológusként tudom, hogy léteznek kérdések, amelyeket megfelelő bizalmi viszonyban szabad csak feltenni. Nem kérhetjük meg például a mellettünk ülő nőt a buszon, hogy mesélje már el gyorsan, neki mi volt élete legtraumatikusabb élménye, ki volt akkor mellette és hogyan sikerült feldolgoznia az eseményeket? Kétségtelen, hogy sokat tanulnánk mások élettapasztalataiból, de nem tehetjük meg, hogy gátlástalanul faggatni kezdünk mindenkit.

Szerencsémre a hozzám fordulók jelentős része azzal a hozzáállással érkezik, hogy szeretne beszélni a problémájáról, még ha nem is könnyű pontosan és egyértelműen megfogalmaznia, hogy mi is az.

Létezik egy önvédő mechanizmus, melynek neve: elkerülés. Terápiás körülmények között tízből kilenc alkalommal találkozom az elkerüléssel. A legtöbb esetben ráadásul tudattalanul működik, a hozzám fordulók fele még le is tagadja, hogy ezt teszi, amikor figyelmeztetem őket, hogy nem a kérdésemre válaszolnak. A tudat és a tudatalatti ugyanis nem egy súlycsoport. Ha a boksz-szal szeretném párhuzamba hozni, akkor azt mondanám, hogy a tudatos gondolkodás a mindennapokban a kispehelysúlyban versenyez, a tudatalatti viszont bőven a szupernehézsúly kategóriában. Kineziológusként az izomtesztelést tartom a legjobb módszernek az elkerülés elkerülésére. Megfelelő előzetes kiegyensúlyozás után az izomtesztelés több mint 90 százalékos pontossággal képes megadni a kérdésemre a legegyszerűbb választ. Nevezetesen azt, hogy IGEN vagy NEM.

Laikusok számára úgy tűnhetek, mintha egy élő hazugságvizsgáló gép lennék, ám én úgy szoktam mondani, ha már mindenképpen ennél a szóhasználatnál kell maradnom, hogy „igazságvizsgáló gép”. Hazudni ugyanis sokkal egyszerűbb, mint beismerni az igazságot.  

Összegyűjtöttem, melyik az a tíz kérdés, melyekre a klienseim szinte minden esetben elkerüléssel reagálnak. Ha van kedved, megválaszolhatod Te is ezeket a kérdéseket. Egy biztos, ha azonnal jön a válasz és szinte gondolkodnod sem kell rajta, akkor ennek két oka lehetséges: az egyik, hogy Te vagy a világon a legőszintébb ember és még saját magadat is megtiszteled ezzel a különleges képességgel, vagy éppen az elkerülést gyakorlod.

  1. Miért vagy a leghálásabb az életben?
  2. Mi az, amit máshogy kellett volna tenned?
  3. Ki az, akinek mondani szeretnél valamit egy jó ideje, de valamiért nem teszed meg?
  4. Ha kiderülne, hogy holnap reggeltől lesz egy új tulajdonságod, mi lenne az?
  5. Tegyük fel, hogy egyetlen kérdésre választ kaphatnál az életeddel kapcsolatban. Mi lenne ez a kérdés?
  6. Mit jelent az életedben a szerelem és az érzelmek?
  7. Elégedett vagy-e a családi kapcsolataiddal? Ha nem, min változtatnál?
  8. Mit jelent számodra ez a kifejezés: „én irányítok”?
  9. Mikor sírtál utoljára és miért?
  10. Milyen lenne az a helyszín, ahol te tökéletes biztonságban éreznéd magad?

 

Remélem, sikerült elkerülnöd az elkerülést ;)

Szólj hozzá