2018. már 13.

Bebizonyították: fertőző lehet a stressz

írta: Göcző Nóra blogger
Bebizonyították: fertőző lehet a stressz

Megérzed a párod, gyermeked érzelmeit, amint hazaérve belép az ajtón? Az irodában ülve a munkatársad kap egy e-mailt vagy olvas valamit egy híroldalon, amitől dühös lesz és a közelében lévő kollégák is nyugtalanná válnak? Úgy tűnik, most megszületett erre is a magyarázat. Bár egyelőre csak egerekkel végzett kísérletek szolgáltatják a bizonyítékot.

 pexels-photo-313690.jpeg

Kineziológiai kezelések alkalmával sokan az önbizalomhiány egyik tünetének tartják, ha mások rossz hangulata a saját közérzetükre is rányomja a bélyegét. Úgy érzik, képtelenek megőrizni a belső egyensúlyukat. Jó hír, hogy ebben az esetben szó sincs önbizalomhiányról. Sokkal inkább érzékenységről, empátiáról

A stresszel járó agyi változások számos mentális betegséget, köztük szorongást, depressziót okozhatnak. A közelmúlt tanulmányai szerint a stressz és az érzelmek „fertőzőek” lehetnek – mondja Jaideep Bains agykutató. Hozzátéve, hogy az egyelőre nem bizonyított, hogy ezek az átvett érzelmek tartós következményekkel járnak-e a másik emberre nézve.

A stresszt képesek vagyunk átadni a közelünkben lévőknek, akár úgy is, hogy nem vesszük észre vagy nem szándékosan tesszük. Az ehhez kapcsolódó tanulmány eredményéről februárban számolt be a Calgari Egyetem egyik kutatócsoportja a Nature Neuroscience magazinban. 

Egy egerekkel végzett kísérlet bebizonyította, hogy egérpárok esetében, ha elválasztották egymástól a két egyedet, és egyiküket enyhe stressznek tették ki, visszatérve a párjukhoz, a másik egérben is kimutathatóvá váltak a stressz biológiai hatásai. A valóságban az történik ilyenkor, hogy a stresszen átesett állat kémiai anyagokat, „riasztó feromonokat” juttat a levegőbe, amit a másik azonnal érzékel, amikor üdvözlik egymást. Ennek hatására a másik egér agyában is olyan változások történnek, mintha átélte volna a stresszt, ami lehet félelem, szorongás is. (A kutatásról nekem Robert Merle Állati elmék című könyve jutott eszembe, bár ott delfinekkel kapcsolatos a történet.) 

A vizsgálat legnagyobb előnye az volt, hogy rávilágított a szociális kapcsolatok fontosságára. Azok az egerek ugyanis, amelyek párt alkottak, képesek voltak akár másodpercek alatt lenyugtatni a stresszt átélt párjukat. Különösen igaz volt ez abban az esetben, amikor a nőstény egeret stresszelték a kutatók, majd visszatérhetett a párjához. Feltűnő volt azonban, hogy a hím egereket sokkal nehezebben tudta megnyugtatni a nőstény, mint fordítva. 

 

Szólj hozzá

stressz szorongás egészség párkapcsolat kineziológia stresszkezelés stresszhelyzet