2020. feb 13.

Létezik-e a samponlobbi? Nők, akik nem használnak sampont és még élnek

írta: Göcző Nóra blogger
Létezik-e a samponlobbi? Nők, akik nem használnak sampont és még élnek

Szinte mindenki máshogy viszonyul a hajmosáshoz. És rendszerint mindenki a saját módszerét tartja a legjobbnak. Egyik kolléganőm néhány éve elárulta, hogy ő bizony minden nap megmossa haját. Hosszú, fényes, fekete haja volt és mániákusan állítgatta, ehhez azonban minden reggel be kellett szárítania, de akkor már a sampont sem felejtette ki a reggeli rituáléból. Eközben egy másik ismerősöm, aki szintén dús és hosszú hajkoronával büszkélkedik, gyűlöli a hajmosást, ezért csak kéthetente hajlandó alávetni magát ennek a procedúrának. A haja mégis szép és ápolt hatást kelt.

Felteszem a kérdést, mi köze van tehát a hajmosások gyakoriságának az ápolt megjelenéshez? A válasz, az, hogy sok, de nem minden. A sampon ugyanis önmagában nem elég, a táplálkozásunk, a betegségeink, életkörülményeink, de még a lelkiállapotunk is befolyással van arra, hogyan néz ki a szőr a fejünkön. A nők többsége nem csak azért mos hajat, hogy tiszta legyen, hanem a vele járó pozitív érzelmi hatások miatt is. Önbizalmat, magabiztosságot ad az ápolt külső, mellyel vonzóbbnak, kívánatosabbnak és nem utolsó sorban sikeresebbnek érezzük magunkat.

Vannak azonban nők, akik szakítanak a hagyományaikkal és időről-időre megkérdőjelezik a samponlobbi létjogosultságát. Dacből vagy kíváncsiságból egyszerűen csak nem mosnak hajat napokig, hetekig vagy akár hónapokig.

A népszerű ausztrál A Small Wardrobe youtubere legutóbb 9 hétig hagyott fel a művelettel és rendszeresen beszámolt a tapasztalatiról. Csak vízzel mosta meg a haját, négy-öt naponta. Két hét után majdnem feladta, mert túl zsírosnak érezte a hatást, de a követői megnyugtatták, hogy nincs ezzel baj, csak olyan mintha waxot használna.

 hair2.jpg

Fotó: A Small Wardrobe / Youtube

Három hét után állítólag már szinte semmi különbséget nem tapasztalt (lehet, hogy csak hozzászokott a dologhoz), annyi változott, hogy kevésbé érzete dúsnak a haját, a sampon kellemes illatát pedig parfümmel pótolta. A hajszíne, a folyamatosan termelődő zsírtól, vagyis a 100%-ig  természetes olajtól sötétebb lett. A divatinfluenszer eredetileg tíz hétre tervezte a tökéletesen samponmentes létformát, de a kilencedik héten feladta.

A brit Madeleine Olivia ennél is tovább ment. Ő egy évig sampon nélkül tartotta tisztán a kezdetben vállig érő hajkoronáját. A csapvíz mellett természetes anyagokkal oldotta meg a tisztálkodást és szinte minden lehetséges módszert kipróbált, fillérekből. Kezdve a különböző teákkal, az almaeceten, kókuszzsíron át a shikakai (india cserje) őrleményéig. Megállapította, hogy egyszerűbb egy sima bolti sampont felkenni majd leöblíteni, mint ezeket a természetes szereket használni (pl teát főzni hajmosás előtt vagy összekeverni a megfelelő alapanyagokat), de szerinte megérte a sok vesződés. Az eredmény tökéletesen ápolt és dús haj lett.

Madeleine arról is beszámolt, hogy rengeteget utazott az egy év alatt, s azt tapasztalta, hogy például Balin és Thaiföldön még jóval nagyobb kultúrája van a természetes alapanyagokkal történő hajápolásnak, mint Európában. Ezeket kipróbálva ugyanúgy szupertisztának érezte magát, mint amikor még a vegyszerekkel, szilikonnal készült bolti samponokat használata. Ráadásul egy év után eltűntek a töredezett, száraz hajvégek is.

hair1.jpg

 Fotó: Madeleine Olivia / Youtube

A témában egyébként számtalan cikk, videó található a világhálón, magyar nyelven is. Mindegyikben közös, hogy a kezdeti lelkesedés után gyorsan kiderül, hogy itt bizony hatalmas kitartásra van szükség. Nem elég a nagyanyám se használt soha sampont, mégis gyönyörű hosszú hajjal öregedett meg hozzáállás. Az évek óta samponhoz szokott fejbőr általában erős zsírosodással reagál a megváltozott körülményekre és időbe telik, amíg beáll egy újfajta egyensúly. Addig pedig el kell viselni a kellemetlenségeket nem csak testi, lelki oldalon is.

Szólj hozzá

egészség önbizalom személyiség