2020. máj 27.

Fütyikupak, cicirágóka - a babavárás 7 meghökkentő terméke

írta: Göcző Nóra blogger
Fütyikupak, cicirágóka - a babavárás 7 meghökkentő terméke

Senkinek ne legyenek kétségei. Gyermeket vállalni nem olcsó mulatság, főleg, ha az első gyermek születésére készülünk. A babatermékek piaca óriási biznisz, ha egy kicsit is elkapja a leendő szülőket a meggondolatlan vásárlási láz, súlyos tízezreket dobhatnak ki az ablakon anélkül, hogy hasznos holmikat gyűjtenének a vadiúj babaszobába.

A boltokban, webshopokban kapható babaholmik többsége szerencsére jól hasznosítható. Tartósságuk miatt akár tovább is adhatóak vagy eltéve a következő gyermekáldás kiadásait enyhíthetik. A kiságy, az ágyneműk, a tisztálkodási szerek, a babakocsi és a babaruhák  - akkor is, ha öt perc alatt kinövi a gyerek - elengedhetetlenek. De mi a helyzet azokkal a termékekkel, amelyeket sokszor ajándékba kapunk? Persze a jóhiszemű barátokat, nagyszülőket se zavarjuk haza, ha beállítanak egy fütyikupakkal vagy egy szilikon mellbimórágcsával, hiszen csak jót akarnak.

Az utazó ágy, a szoptatós fotel, a zenélős pihenőszék vagy a babaöböl szükségessége gyakori vitatéma. Egyesek szerint felesleges hülyeség, mások el sem tudnák képzelni az életüket ezen holmik nélkül. A cumi és a refluxpárna kötelezősége is sok vitát vált ki egyeseknél, bár léteznek haszontalanabb rémségek is. Lássuk, mik a bébibiznisz legújabb húzásai.

Rágókakesztyű

Ezt a furcsaságot nem is tudom melyik életszakaszra találták ki a tervezők. Újszülöttekre gyakran húznak kesztyűt, hogy ne karmolja meg az arcát apró körmeivel a baba, így a kesztyű részt értem. A rágóka viszont egy későbbi időszakban opcionális, amikor előbújnak az első fogak és a gyerek mindent meg tud fogni ügyesen és bizony a szájába is teszi a dolgokat. Megnézném azt a félévesnél idősebb gyereket, aki megtűri magán ilyenkor a kesztyűt és békésen rágogatja, ahogy azt az okos termékfejlesztők kitalálták. Ráadásul a tapintás a gyermek legfontosabb érzéke, nem véletlen, hogy már a terhesség első trimeszterében kialakul ez a képesség. Éppen ettől az élménytől fosztja meg a rágókakesztyű.

ragokesztyu.jpg

Forrás kiddiez.hu

Jelmez

Világos, hogy a gyerek éjszaka felébred, büdöset kakil és sokszor fogalmunk sincs miért bömböl megállás nélkül. De bosszút állni rajta mindezért úgy, hogy köznevetség tárgyává tesszük egy idióta majomjelmezben, enyhe túlzás. Persze, tudom, hogy sokak szerint cuki, de egy gyerek jelmez nélkül is az.

majom_jelmez.jpg

Forrás: parents.com

 Fütyikupak

Nálunk még nem terjedt el, de külföldön már hódít ez a csodaeszköz, amit pelenkázáskor lehet bevetni a fiúgyermekek önkéntelen támadásai ellen. A Pee-Pee Teepee egy pamut, csúcsos kis sapkaszerű képződmény, amit a baba szerszámára kell tenni, hogy a pelenkacsere során évente egyszer előforduló balesetet elkerüljük. Rutinosabbak ezt megoldják a pelenkával, de kézműveskedő anyukák körében a saját készítésű, varrt, kötött, horgolt változat is megtalálható.

teepee.jpg

Forrás: Amazon.com

 Szilikonos bébiétel adagoló kanál

Ezt az eszközt azon szülők számára találták ki, akik nem képesek saját maguk a gyerek szájába kanalazni egy bébiételes üvegből a tartalmat, hanem elengedhetetlen szükségét érzik, hogy előbb azt beleöntsék egy szilikonformába, rátekerjenek egy menetes babakanalat és nyomkodással ebbe a kanálba adagolják az ételt. Szakértők szerint azért sem jó megoldás az etetés ilyen formája, mert a gyerek folyamatosan tanul. A kanalazás módja és üteme is fontos vizuális információ a számára.

503668.jpg

Forrás: babamanna.hu

 Cipő újszülöttekre

Aki attól tart, hogy néhány napos gyermeke elszaladna, az természetesen vásároljon olyan - akár fűzős - strapabíró, lehetőleg márkás sportcipőt, amellyel megvédheti az apró lábacskákat. Ám legtöbbször ez is csak egy a sok olyan babatermék közül, amely a szülők státuszszimbólumait gyarapítják, de a baba lábának erre semmi szüksége.

adidas.jpg

Forrás: totally-babies.com

Öntapadós tűzhelyzár

Ne nyúlj a tűzhelyhez, mert forró és megsüti a kezed! Minden családban elhangzó mondat, amely mágnesként vonzza a gyermeket a veszélyes szerkezethez, hogy kiderítse, mi az, hogy forró és megsüt. A burokban nevelés fizikai megvalósulásának eszköze a felragasztható tűzhelyvédő, amely egy sima plexi. Felragaszthatjuk a sütő üvegére, elbarikádozhatjuk vele a gázrózsákat, de a tűzhely gombjaira szerelhető változata is létezik, hogy a mindent csavargató, kísérletező gyerek miatt ne 50 fokon akarjuk kisütni a piskótát. Persze, ha a szülő igazi paraanya, akkor vegye meg, ártani nem árthat.

thzar.jpg

Forrás: brandon.hu

Rágcsálható műmellbimbó

A kép önmagáért beszél. Nálunk még nem kapható, így pszichológiai állásfoglalást sem találtam róla, és magam próbáltam nevet találni ennek a fantasztikus terméknek (elsőre a cicirágóka jutott eszembe). Valamiféle cuminak gondolhatnánk, de mivel kézben kell fogni, sokkal inkább rágóka lehet. Bármi is ez, ha egy szoptatással táplált gyerek rájön, hogy mekkora buli teljes erőből rágni ezt a szilikon mellbimbót, akkor a következő etetésnél maradandó élményekkel gazdagodik az édesanya is.

szm.jpg

Forrás. ebay.com

Szólj hozzá