2018. jan 13.

Elválok! A hat leggyakoribb válóok manapság

írta: Göcző Nóra blogger
Elválok! A hat leggyakoribb válóok manapság

Egy kliensem beszélt a minap a kineziológiai kezelésen arról, hogy közel negyven év házasság után hétfőn elvált. A volt férj persze már szerdán megkérte a kezét (két nappal a válás kimondása után!), de a hölgy szerint korai volt még ez a "lánykérés". Jót derültünk a helyzeten. Annak ellenére is, hogy tudtuk, az ember életének egyik legnehezebb szakasza lehet egy párkapcsolat lezárása.

divorce1.jpg

Tíz válásból hetet a feleségek kezdeményeznek. Mi vezet manapság oda, hogy tíz házasságra öt válóper jut? Ilyen sok lenne a megcsalás, az elhidegülés vagy egyszerűen csak a világsztárok teremtette divatról van szó? Természetesen minden válás egyedi, minden házasságban egyéni problémák és azok összesége okozza, hogy végül ki kell mondani: el akarok válni. Ám sokszor mégis ugyanaz az egy szó hangzik el a miértre...

Válások aránya a világban – mit ér a statisztika?

Társadalmi, vallási okai is vannak annak, ha egy területen belül meglepően alacsony a válások száma a házasságkötésekéhez képest. Tegyük fel, hogy adott egy falu Magyarországon, ahol 4000 ember él, de a munkalehetőségek hiánya miatt a fiatalok (tehát, akik képesek lennének házasságra lépni) fokozatosan elköltöznek a szomszédos nagyvárosba, ahol jobb a megélhetés. A faluban maradnak az ott letelepedett idősek és középkorúak. Előbbiek már csak ritkán, utóbbiak egyre inkább hajlandóak felbontani a házasságukat egy jobb kapcsolat reményében, így ebben a faluban nagyon magas lesz a válások száma a házasságkötésekéhez képest. Az elköltözött, majd megházasodó fiatalok miatt pedig a házasságkötések száma ugrik meg kimagaslóan a szomszédos városban. Emiatt legfeljebb egy teljes országot alapul véve kaphatunk reális képet a válások magyarországi arányáról. Ha az utóbbi éveket vesszük példának, akkor azt kell mondanunk, hogy hazánk javuló tendenciát mutat, de 2015-ben még mindig 45 válóper jutott 100 házasságkötésre (2010-benez az arány 67 volt).

Elköteleződés - mi is az?

Kutatások szerint a házasságot kötő fiatalok számára egészen mást jelent az elköteleződés szó, mint jelentett évtizedekkel ezelőtt. Mai értelemben egy nő számára elköteleződni annyit jelent, hogy jól érzi magát egy kapcsolatban, s szeretné azt házasságkötéssel is megerősíteni. Az „ódivatú” értelmezés szerint azonban az elköteleződés arról szól, hogy jól érzem magam a kapcsolatomban és hajlandó vagyok a jövőben bizonyos mértékű kompromisszumra, áldozathozatalra, toleranciagyakorlásra annak érdekében, hogy ez a kapcsolat megmaradjon.

Divat lett a válás?

Nehéz lenne letagadni, hogy a bulvárlapok egyik legkedveltebb témája a válás. Sokan úgy vélik, ha a celebek is lecserélik néhány évente a férjüket, ha más-más férfitól születik gyermeke egy világsztárnak, akkor ez a normális. Nézzük csak, kik váltak el az utóbbi időben? Angelina Jolie és Brad Pitt, Ben Affleck és Jennifer Garner, Naomi Watts és Liev Shrieber, Gwen Steffani és Gevin Rossdale, Anna Farris és Chris Patt és még hosszan sorolhatnánk. Természestesen mindegyik celebaszakítás mögött ugyanolyan nehézségek és szenvedések bújnak meg, mint két hétköznapi ember kapcsolatának alkonyán, de ezekről az okokról vajmi keveset tudunk. Csak azt látjuk, hogy a legboldogabb sztárpárok életében is megjelenik olykor a krízis és akár egy-két vagy hat gyermek mellett is a válást látják az egyetlen megoldásnak.

Válóok 1: a pénz

Mindenki meg tud nevezni az ismeretségi körében olyan nőt, aki szívesen elviseli párja furcsa viselkedését és szokásait, ha cserébe naphosszat vásárolgathat, luxus szállodákban lakhat, világkörüli utakon vehet részt, s emiatt boldogan lép házasságra a tehetős lánykérővel. A legtöbb ilyen nő számára azonban néhány év múlva betelik a pohár és talál magának egy újabb „pénzes zsákot”, ezért elválik és tovább lép. Ugyanakkor a pénz hiánya is lehet válóok. Egy megszokott egzisztencia, illetve annak hirtelen bekövetkező hiánya sok vitát gerjeszthet egy házasságban és sok nőt sarkall arra, hogy más mellett keresse a biztonságot.

Válóok 2: az önkifejeződés vágya

Ha megkérdeznénk idősebb női rokonainkat, hogy mit jelentett számukra feleségnek lenni, amikor házasságra léptek, egészen meglepő válaszokat kapnánk. Nagyszüleink idejében egy férjhez adott lány tisztában volt a háztartásvezetés alapjaival, tudott főzni, ismerte a kerti növényeket, amiket természetesen saját maga ültetett, jártas volt a haszonállatok gondozásában. Sok nőnek a gyermeknevelés, a ház körüli munka jelentette az egész napi elfoglaltságot, eszébe sem jutott GYES mellett dolgozni, új szakmát tanulni, netán vállalkozást indítani. Talán lehetősége sem lett volna rá, de ez most már másképp van. Sok nő számára a házasságban töltött évek alatt indul egy olyan önismereti kaland, mely során, ha falakba ütközik, korlátozva érzi magát a férje által (ez is sokszor kerül szóba kineziológiai kezeléseken), akkor a saját ambícióinak kiteljesedése miatt dönt a válás mellett. Ez talán az egyik legkevésbé kritizálható válóok manapság.

Válóok 3: változó személyiségek

Senki sem ígéri meg a másiknak az oltár előtt állva, hogy mindig ugyanaz az ember marad, akibe beleszerettek. Pálfordulások, megvilágosodások vagy bárminek is nevezzük, igenis léteznek. Pszichológusok szeretnek ennek nevet is adni, például életközépi krízis vagy későbbi életkorban a kapuzárási pánik. Néha nehéz ezt tolerálni, s ha már elviselhetetlen méreteket ölt a változás, akkor a kesergés helyett talán valóban jobb elbúcsúzni a másiktól.

divorce.jpg

Válóok 4: a gyerek

Kevesen merik bevallani, hogy életük azért ment tönkre, mert jött egy harmadik személy, aki alapjaiban felborított az addigi harmonikus holtomiglan, holtodiglan kapcsolatot. Egy gyermek születése egyik napról a másikra apát és anyát csinál a férfiból és a nőből. Ezen a metamorfózison átesni komoly feladat, s nem mindenki számára örömteli. A féltékenység, a megváltozott életritmus, a testi és lelki változások, az intimitás csökkenése, a kimerültség igazi erőpróbái egy kapcsolatnak. Ám, ha ezen sikerül átlendülni, azzal megoldottuk az egyik legnehezebb feladatot az életben. Ha nem, akkor marad a válás.

Válóok 5: megcsalás

A statisztikák szerint minden második válás oka a hűtlenség. A legtöbb esetben ártatlannak tűnő barátságok csapnak át intimitásba. Sok nő a családon vagy a baráti körön belül kezd el kacérkodni – általában alig észrevehetően – egy másik férfival, s ha a másik oldalról sincsenek erkölcsi aggályok, akkor annak házasságtörés a vége. Párterapeuták számára eddig eredményes terepnek bizonyul az ilyen házassági konfliktusok megoldása, de sokan nem jutnak el addig, mert nem kívánnak külső segítséget igénybe venni és inkább elválnak.

Válóok 6: elhidegülés

Felmérések szerint a nő a stressz miatt, a férfi a szex miatt válik. Ha alaposabban szemügyre vesszük a problémát, akkor világosan látszik, hogy a kettő ugyanaz. A stresszes életet élő nő, ha a kapcsolatában sem találja meg a nyugalmat és a harmóniát, akkor nem vágyik különösebbe a szexre. Csupán a rossz szexuális élet miatt elválni nevetségesnek tűnhet, mégis megtörténik. Hosszútávon komoly terhet jelent egy kapcsolatban az intimitás hiánya. S bár nem feltétlenül, de közvetett módon emiatt történik meg, hogy az egyik fél egy harmadik személy ágyában keres (és talál) kielégülést.

És végül a legfrissebb statisztika: a brit Grant Thornton nevű cég 2003 óta folyamatosan készíti a válási statisztikákat. Felméréseik alapján tavaly a legtöbben azért adták be a válókeresetet, mert úgy érezték, kiszerettek házastársukból. A második leggyakoribb ok a hűtlenség volt, a harmadik pedig a másik fél nem tolerálható viselkedése. 

 

 

Szólj hozzá

stressz szorongás párkapcsolat kineziológia stresszoldás oldás válás stresszkezelés testkód