2016. nov 17.

Három ok, amiért az ikerpárok tovább élnek

írta: Göcző Nóra blogger
Három ok, amiért az ikerpárok tovább élnek

  A világ egyik legrégebbi és legösszetettebb kutatása az ikrek életmódját vizsgálja. Köztudott, hogy a legtöbb ikerpár között valamilyen láthatatlan, érzelmi kötelék húzódik, amellyel sokszor verbális kommunikáció nélkül is képesek megérteni egymás lelkiállapotát, érzéseit, gondolatait. Dán kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy ez a szoros egymásra hangolódás milyen hatással lehet a testvérek egészségére.

Egy friss felmérés szerint az ikrek várható élettartama magasabb, mint azoké, akik egyedül jönnek a világra. Sőt, az egypetéjű ikrek túlszárnyalják kétpetéjű társaikat is. Ám utóbbiaknak sincs okuk aggodalomra, mert még a két vagy több petéjű ikrek is tovább élnek, mint az átlag. A dán tudósok a kutatás során 2932, azonos nemű ikerpárt vizsgáltak az 1870-es évekig visszamenően.

twins.jpg

  Az eredmények alapján, hasonlóan a boldog és kiegyensúlyozott házasságban élő emberekhez, az együtt felnövő, közeli viszonyban élő ikertestvérek, egészségesebbek és hosszabb életre számíthatnak szerte a világon. Óriási különbség azonban a kettő között, hogy míg házastársat magunknak választunk, ikertestvérünk kilétérről nem mi döntünk.

És hogy mi a titka az ikrek hosszú életének? A válasz három, egymással összefüggő szempontban rejlik:

  1.  A szoros, élethosszig tartó kapcsolatban élő ikerpárok jobban átgondolják, megbeszélik cselekedeteiket és kevésbé mennek bele kockázatos helyzetekbe. Sok esetben egymást óvják meg a bajtól. Különösen jól érzékelhető ez a férfi ikerpárok esetében, tudván, hogy a férfiak egyébként kockázatvállalóbbak, mint a nők.

  2.  Ahogyan a negatív dolgoktól is megvédik egymást, úgy a pozitív dolgokra is ösztönözhetik testvérüket az ikrek. Ez úgy történik, hogy amikor az ikrek egyik tagja egészséges, sikeres vagy bármilyen követendő példát mutat, akkor rendszerint a testvér követni kezdi azt.

  3.  Stresszhelyzetben a jó kapcsolatot ápoló ikrek nagyobb arányban számíthatnak érzelmi támogatására egymástól, mint akiknek nincs ikertestvérük és egyedül kell szembenézniük a minden nehézséggel. Ráadásul az egypetéjű ikrek jobban hasonlítanak egymásra, mint a kétpetéjűek, s a vizsgálat szerint az egypetéjűek hamarabb megérzik, ha testvérüknek támogatásra van szüksége.

    A három feltétel azt a nézetet erősíti, miszerint ha képesek vagyunk egy őszinte, az érzelmekre nyitott, kölcsönös támogatáson és megértésen alapuló kapcsolatot kialakítani egy másik emberrel, az igen jó hatással lesz az egészségünkre.
Szólj hozzá

egészség lélek párkapcsolat ikrek személyiség stresszhelyzet